KARMEL

2024 09 16 uvodni setkaniKongres laických karmelitánů zahájil generální představený řádu, Míceál O'Neill, slavením mše svaté a následně otevřením kongresového tématu “Zapálit svět”. V úvodním slově mluvil o specifikách povolání laických karmelitánů v církvi, ve společenství karmelské rodiny a ve světě. Na jeho konkrétní podněty navázal P. Luis Maza Subero, generální kancléř pro Ameriku a delegát pro laiky. Otec Subero mluvil o naléhavé potřebě deklerikalizovat struktury třetího řádu a svěřit laikům odpovědnost za koordinaci a vedení terciářských společenství.

Během dne proběhly dvě přednášky na téma modlitby a bratrství. Na přednášky navazovaly workshopy zacílené na networking účastníků a na sdílení jak aktuálních výzev, tak zkušeností s vedením společenství karmelitánských laiků po celém světě. Náš český výsadek se ocitl v pracovní skupině spolu se zástupci USA, Indonésie, Polska, Irska a Británie. Napříč provinciemi nejvíc rezonoval problém stárnutí společenství. Opakovaně zaznívala otázka, jak oslovit mladou generaci. Inspirativní pro nás byla zkušenost amerických spolubratrů s úspěšnými karmelitánskými programy pro mladé a s formací mladých rodin. Struktura a fungování III. řádu v těchto zemích stojí na laicích samotných, kterým bratři prvního řádu poskytují duchovní podporu a supervizi.

Tématem druhého workshopu bylo sdílení konkrétních způsobů, jakými rozvíjíme ducha bratrství v našich skupinkách. Probírali jsme zde modely, náplň a frekvenci setkání v různých provinciích. Dostalo se nám podpory a zájmu o český Karmel a povzbuzení jít do změn, které nám mohou přinést nový život.

Na závěr dne se delegáti z jednotlivých provincií sešli na informační schůzce s Míceálem O'Neillem. Předmětem setkání bylo ohlášení historické události - kongresu třetího řádu. Mělo by jít o setkání užší pracovní skupiny delegátů - terciářů z jednotlivých provincií. Předmětem kongresu bude aktualizace řehole třetího karmelitánského řádu v souladu s novými církevními dokumenty a odpovídající aktuálním výzvám doby. Kongres se bude konat v únoru 2025 ve Fatimě.

Ze Sassone, Dominika Kunzová

FOTO 2       FOTO 3

Připomínáme

Přihlášení